Yes! De eerste sneeuwvlokken vielen gisteren toen ik aan het shoppen was in Groningen.
Tijd voor een echt winters recept dus. Ik maakte afgelopen dinsdag voor de dames van Bites en Business deze winterse plaattaart met heerlijke groente.
Deze winterse plaattaart is vegetarisch en rijkelijk belegd met rode biet, boerenkool, rode ui, geitenkaas en noten. Hij was zo lekker dat ik hem graag met jullie deel.
Het leuke van een plaattaart is dat je hem kunt beleggen met alles wat je maar wilt, super handig en makkelijk. Houd dan het recept van de bodem aan en beleg hem naar eigen keuze.
Ik kwam dit recept tegen in de nieuwste Allerhande van de maand januari. Puur en eerlijk genieten!
Wat heb je nodig:
– bakplaat met bakpapier
– olijfolie
– 1 grote rol bladerdeeg
– 500 gr. gekookte rode bieten
– 4 rode uien
– 450 gr. boerenkool uit de diepvries, ontdooid
– 100 gr. gezouten noten (cashew of walnoten)
– geitenkaas naturel
Hoe maak je het:
Laat de boerenkool ver van te voren goed ontdooien en uitlekken. Doe het in een vergiet en druk er met een lepel zoveel mogelijk vocht uit.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de uien en bieten in kleine partjes. Schep de ui en de biet in een kom om met ongeveer 4el olijfolie en bestrooi het met peper en zout. Verdeel de groente over een bakplaat met bakpapier (of ovenschaal) en rooster de groente voor 20 minuten in het midden van de oven.
Rol ondertussen het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier en laat de randen iets overlappen. Vouw eventueel de randen naar binnen. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en bak het deeg de laatste 10 minuten met de groente mee.
Verdeel de boerenkool over het bladerdeeg samen met de geroosterde groente. Hak de noten iets fijner en bestrooi dit samen met de kaas erover heen. Bak de winterse plaattaart nog ongeveer in 20 minuten af.