Heb je ook altijd het idee dat je altijd iets te vieren hebt? Deze kipsaté met verse ovenfrites en mayo is puur genieten op je vrije dag.
Vooral op de zondagochtend lijkt de maandag nog even heel ver weg. Op zondagmiddag na het lesgeven zit ik meestal lekker thuis en sta ik in de middag graag in de keuken. Ik maak dan allerlei leuke recepten voor mijn blog.
Even een heerlijke vrije dag zonder werk en alleen maar genieten van feestelijk eten. Ik probeer altijd een feestje te maken van elke maaltijd.
Vorige week zondag hadden we even een klein geluksmomentje met het maken van deze verse kipsaté, ovenfrites en zelfgemaakte mayo. Echt yummie!
Een kleine guilty pleasure op een zo gezond mogelijke manier. Niks is zo lekker als zelfgemaakte ovenfrites met mayo.
We hebben de BBQ aangestoken en naast de kipsaté hebben we ook groentespiesen gegrild. Het was echt even een buitenfeest.
Deze maaltijd is ook perfect voor een verjaardag maar het kan ook op een doordeweekse dag wanneer je eters krijgt.
Wat heb je nodig, alle recepten zijn voor 4 personen:
Kipsaté:
– 500 gram kipfilet
– 2 teentjes knoflook
– ketjap manis
– satéstokjes
Hoe maak je het:
Snijd de kipfilet s’ochtends in grote gelijke stukken. Snijd de knoflook fijn en doe dit samen met de kip in een kom en voeg een grote scheut ketjap toe.
Meng alles goed en laat dit de rest van de dag in de koelkast staan. Hoe langer je de kip in de marinade laat staan hoe malser het vlees wordt. Het kan ook al een avond van te voren.
Leg de satéstokjes eerst even in water voordat je de saté rijgt. Verwarm de bbq goed heet voor en gril de kipsaté op de BBQ.
Ovenfrites
– 1 kilo kruimige aardappelen
– 3 el zonnebloemolie
– zeezout
– bakpapier
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Boen de aardappelen schoon en snijd ze in dikke frites. Wij gebruiken hier een fritessnijder voor. Zet de frites op met koud water en laat ze, als het water kookt, even 4 minuten doorkoken. Giet de frites af en laat ze uitdampen.
Verdeel de frites over de bakplaat en besprenkel ze met de zonnebloemolie. Schep de frites om zodat ze allemaal bedekt zijn met de olie.
Bestrooi de frites met zeezout en bak ze af voor ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze heerlijk goudbruin en knapperig zijn.
Serveer ze met de zelfgemaakte mayo.
Mayonaise:
– 2 eidooiers
– 1 el dijonmosterd
– 1 tl wittewijnazijn
– 200 ml zonnebloemolie
– versgemalen peper en zout
Hoe maak je het:
Meng de eidooiers met de mosterd en de azijn. Meng al kloppend met een garde drupje voor drupje de olie erdoor totdat je mayo dik wordt.
Breng het op smaak met peper en zout. Ik maak de mayo in de Kitchenaid maar het kan ook met een staafmixer als je niet lang wilt kloppen.
Dit recept is snel en super leuk om een keer te proberen!
Groentespiesen:
– 1 rode en 1 gele paprika
– handjevol kastanje champignons
– r1 ode ui
– 1 courgette
– olijfolie
– zeezout
– 1 el verse rozemarijn
– satéstokjes
– aluminium bakje voor op de bbq
Hoe maak je het:
Snijd alle groente in grove stukken en rijg ze aan de stokjes. Leg ze op het aluminium bakje en besprenkel ze met olijfolie, zeezout en verse rozemarijn.
Gril ze in het bakje op een goed voorverwarmde BBQ.