Heb jij zin in iets lekkers bij de koffie of thee? Dan moet je dit choco bananenbrood van Marieke zeker proberen! Voor een zoet tussendoortje is deze cake lekker laag in calorieën, tenzij je hem in één keer opeet. Ga jij hem maken dit weekend?
Tip: eet jij al een tijdje minder of geen suiker, dan kun je de suiker ook weglaten. Daarnaast is het recept vegan, geschikt om te maken met glutenvrij meel en handig om je bruine bananen op te maken op je fruitschaal.
Choco bananenbrood
Wat heb je nodig?
– vierkante bakvorm, bakpapier, staafmixer en keukenmachine (kan ook zonder)
– 3 rijpe bananen (hoe bruiner, hoe zoeter)*
– 150 gr speltmeel **
– 50 gr amandelmeel
– 50 gr rietsuiker***
– 30 gr cacao
– 100 ml (plantaardige) melk
– 1 el citroensap
– 2 tl vanillearoma
– 1 tl bakingsoda
– 1 tl bakpoeder
– 2 tl speculaas/koekkruiden of kaneel
– snufje zout
– geraspte kokos, gehakte noten of iets anders als topping
*heb je maar 2 bruine bananen en nog wel een rijpe peer? Dan kun je deze ook gebruiken ipv een banaan. **je kunt ook andere soorten meel gebruiken (geen kokosmeel dan moet er veel meer melk of water bij).
*** je kunt de suiker vervangen door kokosbloesemsuiker, honing, agavesiroop, dadelstroop.
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een bakvorm (ik gebruikte een vierkante brownie vorm) en bekleed deze met een velletje bakpapier. Doe de bananen, melk, vanillearoma en het citroensap in een kom en pureer dit tot een schuimige massa met de staafmixer of keukenmachine. Mocht je geen staafmixer hebben kun je het ook prakken met de vork de bananen worden dan iets minder fijn.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten: meel, suiker, bakpoeder, zout, koekkruiden en de cacao. Voeg nu de droge ingrediënten bij het bananenmengsel en roer dit met een vork door elkaar totdat er een glad beslag ontstaat. Wanneer je beslag wat te droog is, voeg dan nog een scheutje melk toe. Is je beslag te nat voeg dan nog wat meel toe.
Giet het beslag in de bakvorm en versier je cake eventueel met kokos, noten of een andere toppings naar keuze. Zet het bananenbrood vervolgens in de voorverwarmde oven voor 35 a 45 minuten. Check de laatste tien minuten steeds even of je baksel al klaar is met een satéprikker. De satéprikker hoeft niet helemaal schoon uit het bananenbrood te komen, deze mag best een beetje vies zijn. Je bananenbrood is namelijk het lekkerst wanneer het niet te droog is maar lekker smeuïg. Omdat je geen vetten hebt toegevoegd, wordt het baksel snel droog wanneer je het te lang hebt gebakken.
Eet smakelijk! En smeer er vooral een laagje pindakaas op, dat is echt heel lekker!
Ga jij dit recept maken? Dan vinden wij het super leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de tag #foodilovenl en #madebymarique of tag mij @foodilove.nl in jouw bericht!
Ik ben Marieke, moeder van drie kids, docente Frans en dol op koken en eten. Omdat er in mijn leven altijd iets te doen is, is mijn uitdaging om in alle hectiek voldoende tijd te maken om gezond te eten, te sporten en leuke dingen te doen met mijn familie en vrienden. Mijn passie is dan ook om simpel te koken met weinig ingrediënten, want je moet vooral genoeg tijd overhouden om te genieten van het eten. Door mijn recepten met jullie te delen op Foodilove hoop ik jullie te laten zien dat gezond en lekker koken echt niet ingewikkeld hoeft te zijn!
Ik zou het erg leuk vinden wanneer jullie mij volgen op instagram.
Liefs Marieke
Heb dit choco bananenbrood gemaakt…ziet er heel mooi uit, in het midden heb ik een bloem van schijfjes peer gemaakt..nog niet geproefd, moet eerst afkoelen…goed gelukt volgens mij….
Vandaag gemaakt en ben helemaal verliefd ?!! Enig idee hoeveel calorieeen t bevat ongeveer ?