Vorige week deelde ik dit heerlijke energie bommetje van Oh my pie! Ik vind Marike haar glutenvrije creaties te lekker! Marike maakte van mijn zoete aardappel muffins deze overheerlijke Oh my pie- Foodilove favorite. Maar Marike ging nog een stapje verder afgelopen week, ze maakte deze brownie & cherry cheesecake. Ze laat 2 yummie werelden samenkomen en daarom leek het mij te gek dat Marike een gastblog zou schrijven op Foodilove om dit recept te delen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!
Brownie & cherry cheesecake door Marike
Tovenaressen laten zich graag inspireren door andere keuken heldinnen. Zo fluisterde Marleen van FOODILOVE mij een bijzondere toverspreuk in mijn oor waar ik graag mee in de slag wilde gaan in de keuken. Een enthousiaste dame die met veel passie tips, recepten en foto’s deelt van de dingen die zij meemaakt. Een Tovenares in de keuken, een Heldin in de sportschool en een Kanjer als het gaat om workshops leiden. Veelzijdigheid siert haar.
De aardappel, wie is er niet mee opgegroeid? Tegenwoordig neemt de populariteit van het zoete zusje van deze Rakker toe en kun je de zoete aardappel vrijwel in elke winkel vinden.
Waar ik met mijn creatieve brein niet verder kom dan de Aardappeleters van Vincent van Gogh, wist Marleen een geweldig recept te bedenken met die Gouden voedzame zoete Parel! Met een dosis enthousiasme en de toverspreuk op papier dook ik de keuken in om het recept van de Zoete Aardappel Muffins een ‘Oh My Pie!’ twist te geven.
In een oogwenk stond er een decadente Cheesecake in de koelkast waar menig mens van zou gaan watertanden. Waanzin ten top! Ik maakte een chocoladebeslag waarbij de zoete aardappel en de dadels samensmolten tot een sticky en smeuïge basis, aangezet met enkele specerijen waardoor het taartje een verwarmend karakter kreeg. Gevuld en met Cookie Dough balletjes! “Is dat niet ongezond?”, was de vraag die ik meteen te horen kreeg. Nee, integendeel! Die zijn juist heel voedzaam, ze zijn gemaakt van kikkererwten! De vanille laag geeft een verrassende frisse touche aan dit baksel, in combinatie met de kleurrijke zoete kersen is het feest compleet! Durf jij het aan? Ik zeg het je alvast, deze taartjes zijn verslavend!
Een kwartet van taartjes waar je met het hele gezin van kunt genieten!
Glutenvrij, lactosevrij, zonder geraffineerde suikers én zonder meel!
Brownie & cherry cheesecake
Wat heb je nodig:
Springvorm advies: #18cm
Voor het beslag:
– 1 grote zoete aardappel geschild, in blokjes gesneden en 10 minuten gekookt
– 2 eieren
– 2 bananen
– 5 Medjoul dadels
– 3 el. cacao
– 1 el. kaneel
– 1 tl. gember
– 1/4 tl. nootmuskaat
– 2 tl. bakpoeder
– snufje zout
Voor de cookie dough balletjes:
– 240 gr. kikkererwten
– 2 tl. vanille aroma of merg van een vanille stokje
– 3 el. pindakaas
– 3 el. honing
– 50 gr. pure chocolade of cacao nibs
Voor de cheesecake vulling:
– 500 gr. kwark
– 3 el. honing, agave siroop of kokosbloesem suiker
– 6 blaadjes gelatine
– 2 tl vanille aroma
– scheutje citroensap
– 0,5 tl xanthaangom of 1 zakje klopfix Dr. Oetker
Voor de topping:
– 250 gr. kersen (diepvries)
– zoetmiddel naar wens
Aan de slag!
De bodem:
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier envet de randen van de springvorm in.
- Als eerste maken we het ‘cookie dough’.
- Laat de kikkererwten goed uitlekken. Ik gebruikte kikkererwten uit blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken en die een nacht laten weken. Zorg ervoor dat de kikkererwten niet te nat zijn anders kun je er geen balletjes van draaien.
- Voeg de vanille, honing en pindakaas toe. Meng alles met een staafmixer of doe het in de keukenmachine totdat er een egale massa is ontstaan zonder klontjes.
- Maak de chocola fijn met een scherp mes en voeg de chocoladestukjes toe aan het deeg.
- Nu kun je kleine balletjes maken van het deeg en leg deze op een bord en zet het bord vervolgens even in de koelkast, zodat de balletjes op kunnen stijven.
- Ondertussen kun je van start gaan met het maken van het basis beslag.
- Doe alle ingrediënten voor het beslag bij elkaar in de blender. Mix de ingrediënten tot een glad beslag. Het beslag is klaar! Proef wel even of de smaak naar wens is.
- Giet de helft van het beslag in de springvorm. Verdeel een aantal balletjes over het beslag en giet hier de rest van het beslag overheen.
- De taart kan nu de oven in voor zo’n 25 minuten. Controleer tussentijds of de brownie niet te hard gaat. Is dat wel zo? Dan kun je de bakvorm met een aluminiumfolie afdekken zodat de cake niet zal verbranden.
- Laat de kanjer even afkoelen buiten de oven.
De vulling:
- Week de blaadjes gelatine in een bakje water.
- Klop ondertussen de kwark, soja yoghurt of Griekse yoghurt met het zoetmiddel, citroensap, xanthaangom of klop-fix en de vanille 5 a 10 minuten met een mixer. Je zal merken dat je even geduld moet hebben om een luchtige vulling te creëren.
- Knijp ondertussen de blaadjes gelatine uit en verwarm deze in een pannetje water in een paar eetlepels water. Blijf goed roeren. Wanneer de gelatine is opgelost kun je het mengsel voorzichtig toevoegen aan het yoghurt mengsel. Laat de mixer vervolgens nog even z’n werk doen. Geduld is immers een schone zaak!
- Giet het kwarkmengsel bovenop de afgekoelde bodem. Zet de bodem in de koelkast zodat de vanille laag op kan stijven.
- Ondertussen kun je beginnen met het kleurrijke kersen tapijtje. Ontdooi de kersen en week ondertussen de blaadjes gelatine in een bakje water. Wanneer de gelatine blaadjes zacht genoeg zijn kun je deze toevoegen aan het kersenmengsel. Verwarm het mengsel op een laag pitje en blijf roeren. Wanneer de gelatine is opgelost kun je het mengsel iets af laten koelen.
- Wanneer de vanille laag stijf genoeg is kun je dit verrukkelijke mengsel over de vanille laag draperen. Wauw, wat een plaatje! Je waant je ineens op een tropische eiland! Zet de bakvorm weer in de koelkast.
- Strijk de bovenkant mooi glad en zet de cheesecake in de koelkast voor zo’n 2 uur.
Hmm wat is dit genieten! Maak er een feestje van! Liefs Marike.