Ik heb gister ondervonden hoe makkelijk het is om zelf amandelmelk te maken. Het verbaasde me!
Amandelmelk is een plantaardige melk die een perfect alternatief is voor mensen met een lactose intolerantie. Hij zit vol vitamines en mineralen en is heerlijk door je smoothies, havermout en pannenkoeken.
Zelf amandelmelk maken is super gezond want in de supermarkt bevat de amandelmelk maar 2% amandelen. En dan hebben we het nog niet over de zoetstoffen en conserveermiddelen die erin zitten.
Hieronder vind je een basisrecept maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Zo zou je ook andere noten kunnen gebruiken of vanille extract kunnen toevoegen.
Wat heb je nodig voor 400 ml melk:
– 100 gr. blanke amandelen (minstens 4 uur geweekt)
– 500 ml water
– evt. 2 dadels of vanillestokje
Hoe maak je het:
Laat de amandelen minimaal 4 uur weken in water.
Spoel de geweekte amandelen af en doe ze samen met 500 ml water in de blender. Voeg evt. zoetmiddel toe zoals dadels of een beetje verse vanille geschraapt uit een vanillestokje.
Mix alles een paar minuten op de maximale snelheid.
Pak ondertussen een hele fijne zeef en giet de melk hierdoor heen in een mooie fles. De overgebleven pulp kun je weggooien.
De amandelmelk is ongeveer 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.
Enjoy!