Natuurlijk heb jij er weleens van gehoord, de challenge om elke dag 10.000 stappen te halen. Voor de één een hele uitdaging, voor de ander appeltje-eitje.
Tegenwoordig is het een fluitje van een cent om je stap-aantallen bij te houden. Heb je geen fitbit of activity tracker om je pols, dan kan je ook op je smartphone checken hoeveel stappen je ongeveer zet op een dag.
Je kan zelf een doel instellen, maar het standaard ingestelde doel is toch die 10.000. Waar komt dat getal nou eigenlijk vandaan? Ik leg het je uit.
Oorsprong van de 10.000 stappen
Dit getal komt niet zomaar uit de lucht vallen, iemand heeft hierover nagedacht. En die iemand is in dit geval de Japanse arts Yoshiro Hatan.
Hij deed onderzoek naar beweging in relatie tot gezondheid en kwam tot de niet zo heel erg verrassende conclusie dat bewegen gezond is.
Ja, dat wisten we natuurlijk al wel. Maar hoeveel beweging is dan gezond? En hoe meet je dat?
Calorieën
Hatan gebruikte het aantal stappen als meeteenheid. Het idee hierachter: het zetten van stappen is een makkelijke, laagdrempelige manier om te bewegen. Ook kan je, als je stevig doorwandelt tenminste, behoorlijk wat calorieën verbranden. En niet zomaar calorieën: omdat je beweegt met een hartslag die rond de 60 à 70% van je maximale hartslag ligt, verbrand je vooral vet (in plaats van suikers, zoals met een hoge hartslag). Bron: 10000stappen.nl
Calorieën verbranden met wandelen
Afhankelijk van je gewicht verbrand je meer of minder calorieën als je wandelt (of welke vorm van beweging dan ook). Gemiddeld is dat 55 calorieën per gelopen kilometer. In 10.000 stappen gaan ongeveer 7 tot 8 kilometer. Dus idealiter verbrand je tussen de 400 en de 500 calorieën per dag door beweging.
Veel?
Maar 8 kilometer per dag lopen is toch best wel veel? Ja! Dat is ook zo! Op en neer naar de Albert Heijn op de hoek, daar red je het waarschijnlijk niet mee.
Volgens Yoshiro Hatan zetten mensen per dag gemiddeld 6.000 stappen. Dus ja, 10.000 stappen halen vraagt inderdaad voor de meesten om een bewuste inspanning. Zeker voor mensen die een zittend beroep hebben kan dit nog een hele uitdaging zijn. Maar juist voor de zittende werkers is het belangrijk dat ze proberen deze 10.000 stappen te halen, want onderzoek laat zien dat veel zitten superongezond is.
Zitten is het nieuwe roken
Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. We zitten gemiddeld 8,7 uur per dag. Langdurig zitten heeft risico’s voor de gezondheid. Volgens het RIVM zijn er aanwijzingen dat veel zitten kan leiden tot bijvoorbeeld overgewicht, type 2 diabetes en vervroegde sterfte; ook als mensen wel voldoende sporten of bewegen.
Wie veel zit, beweegt nauwelijks nog met zijn benen, en dat is nu juist de grootste groep spieren die een mens heeft. Blijven je benen stil, dan daalt je stofwisseling en verbrand je minder calorieën dan eigenlijk zou moeten.
‘Moeten moeten moeten’
Ik ben een groot voorstander van bewegen, omdat dat een van de ingrediënten is van een gezond, gelukkig en fit leven. Zo’n leven stelt je in staat om blij te zijn met jezelf, lekker in je vel te zitten en geeft je de energie die nodig is om je dromen waar te maken.
Een van de ingrediënten die daar dan weer wat minder lekker in past, is ‘moeten moeten moeten’.
Valkuil
Het idee van meneer Hatan heeft ook een valkuil: falen. Tekort. Gebrek.
Dat jij ’s avonds na een dag vol werk, kinderen verzorgen en alle ballen in de lucht houden op je tracker kijkt en daar niet 10.000, maar 8.961 ziet staan. En dat dan het eerste dat je denkt is: het is niet genoeg. Ik heb gefaald, nou moet ik nog naar buiten, zo kan ik niet naar bed, doel niet gehaald, boeh!
Je kijkt naar wat je tekort bent geschoten, in plaats van wat er allemaal wél gelukt is.
Je kent vast die gekke filmpjes wel op Instagram en Tiktok, van die mensen die pal naast hun bed fanatiek rennen op de plaats om die 10.000 maar te halen?
Nou, dat bedoel ik.
Doelen en progressie
Kijk, een doel hebben is geweldig. Het helpt je om ergens naartoe te werken en om je progressie te meten. Maar het werkt je tegen als je alles eraan ophangt.
In mijn eigen leven streef ik ernaar om dingen te doen die leuk zijn, die goed voelen, die energie geven. Ik beweeg omdat ik lekker in mijn vel wil zitten, niet omdat het moet, of omdat er iets mis met me is.
Vanuit die energie hoef je er geen moeite voor te doen, omdat je er zin in hebt. Dan hoef je niks ‘vol te houden’, dan gaat het vanzelf.
Het raam uit
Dus, wat nu? De 10.000 stappen het raam uit?
Nee hoor, dat hoeft nou ook weer niet. Ik wil je alleen uitnodigen om te voelen wat bij jou past, wat voor jou werkt, wat goed voelt voor jou.
Is dat de structuur van dat concrete getal van 10.000? Lekker doen!
Werkt het voor jou beter om te streven naar die 10.000, maar 8.759 is ook heel oké?
Geweldig!
Exclusieve wandelclub – voor jou!
Verder deel ik graag mijn gloednieuwe idee met jou. De Foodilove wandelclub. Maar niet zomaar een wandelclub! Een club van mógen, in plaats van moeten. Van plezier, in plaats van dwang en druk. Zodat bewegen weer leuk wordt, zoals het hoort.
Bij deze wandelclub hoort een exclusieve whatsapp-groep. Een community. Een stok achter de deur. Een netwerk vol steun, support, tips en energie. En natuurlijk: plezier. Omdat bewegen leuk is. Zonder ‘moeten moeten moeten’. Zonder sociale druk. Hoe je ook ‘meet’; in stappen, afgelegde kilometers of verloren kledingmaten, alles is goed, zolang het past bij JOU.
<<< Klik hier voor meer info en om je direct aan te melden voor de exclusieve Foodilove wandelclub >>>